boerenverstand

Natuurlijk eetbaar tuinieren

Heb je altijd al gedroomd van het verbouwen van (een deel) van je eigen voedsel? Dan help ik je daar graag mee!

Je kan bij mij terecht voor een ontwerpje, de aanleg, onderhoud of gewoon voor advies. Ik maak eetbare siertuinen, reguliere moestuinen, maar ontwerp ook regelmatig kleine of grotere voedselbossen. Samen kunnen we kijken wat voor jouw plek het meest geschikt is. Ook op kleine ruimtes zoals een balkon of zelfs een vensterbank.

Daarnaast behoren privé les of een wildplukwandelingetje in eigen tuin ook tot de mogelijkheden. Tijdens zo'n wandeling laat ik je dan zien welke planten en onkruid er in je tuin al eetbaar zijn. Het zal je verbazen hoeveel van ons "onkruid" er eigenlijk eetbaar is. In de Permacultuur gebruiken we voor deze waardevolle planten dan ook de veel passender benaming 'pionierbegroeiing'. Voor privé les kijken we samen naar wat jouw leerdoel is en kunnen daar een passend lesplan bij maken. Bij het tabblad 'ervaring' vind je meer informatie over mijn ervaring met lesgeven over eetbaar groen. 

 Tarieven

Ik bied tuinadvies, privé les, kan een ontwerp voor je maken of tuinwerk voor je doen. Bij dat laatste kan je denken aan wieden, planten, zaaien, snoeien, onderhoud en grondwerk. Doorgaans werk ik hiervoor met uurtarieven. Voor het ontwerp offreer ik een totaalbedrag, ongeacht het aantal uren wat hierin zit.

Voor bijzondere organisaties of langdurige projecten werk ik soms met kortingstarieven.

Om te horen wat ik je kan bieden, neem even contact met me op en laat weten wat je wensen zijn. Dan kan ik een passende offerte sturen.                                                                                                                                                               

Hoe het werkt bij de aanleg van een tuin

We maken een eerste afspraak zodat ik bij je langs kan komen voor een consult waarbij ik je van advies dien en vertel wat er allemaal mogelijk is op jouw locatie. Mocht je dat willen, dan kunnen we tijdens een eerste afspraak al tot een plan komen zodat je eventueel daarna alleen verder kunt. Bijvoorbeeld als je zelf al tuinervaring hebt of net een Permacultuur cursus hebt afgerond. 

Als je de volgende stappen liever samen doorloopt kan ik je daarvoor vrijblijvend een offerte en een plan sturen en kan je aan de hand daarvan kijken of je hiermee door wilt.

Vervolgens start het ontwerpproces. Doorgaans werk ik met een eerste ontwerp, waarna aanpassingen gedaan kunnen worden, en dan volgt het  eindontwerp. 

De volgende stap is het bestellen van planten. Die kan ik bestellen en deze worden dan bij jou thuis geleverd. Omdat ik vaak met zeldzame planten werk komen er soms veel leveranciers bij kijken. Ik manage de bestellingen voor je, maar je moet wel zelf de planten in ontvangst nemen en de planten verzorgen tot de plantdagen volgen.

De laatste stap is het planten zelf. De handigste tijd daarvoor is in de herfst en winter, tot eind maart. Bij het planten betrek ik je graag. Als je dat leuk vindt kan je ook je familie en vrienden bij het plantproces betrekken. Indien je dat liever niet wilt, regel ik hier een groep professionals voor.

Als je enthousiast bent kan ik je leren om zoveel mogelijk zelf het onderhoud te doen. Dan kom ik af en toe langs om te adviseren en te kijken hoe het gaat. Als je hier geen tijd of zin voor hebt, kan ik het onderhoud doen of een professional voor je zoeken die dat op zich kan nemen. 

Voor meer informatie of om een afspraak te maken kan je mailen naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. Zie ook het tabblad 'contact' voor meer contactmogelijkheden.